skin-barrier-bor-vedoretege-blog-01
6+1 TIPP, AMIVEL HELYREÁLLÍTHATOD A BŐRÖD VÉDŐRÉTEGÉT

Mi az a skin barrier?

A skin barrier a bőrünk külső, vízálló rétege, amit hidro-lipid rétegnek nevezünk és sebum (faggyú), verejték, valamint ceramid (bőr emulgálószere) keverékéből áll. Védi a bőrt a külső hatásoktól és megakadályozza a kiszáradását. Ha felborul a hidro-lipid réteg egyensúlya, akkor nem képes teljes mértékben ellátni a bőr védő funkcióját, és ez gyakran kellemetlen tünetekkel (pl.: akné, száraz, hámló bőr) jár.

Miért olyan fontos a bőrápolásban?

Amikor ez a réteg egészséges, akkor a bőröd életteli, puha és kisimult, ha azonban nem figyelsz rá és sérültté válik, az arcodon is meglátszik, szárazzá, fénytelenné és érdessé válik a bőröd. 

Ezen kívül további negatív következményei is vannak a károsult védőrétegnek, ilyenkor a bőr ugyanis nem zárja magába az alapvető, regenerációhoz és gyógyuláshoz szükséges, hasznos anyagokat, emiatt például a pattanások utáni hegeid nagyon lassan fognak gyógyulni, és a bőröregedés jelei is erőteljesebben megjelennek a bőrödön. 

Sőt, mi több ilyenkor az általad használt krémek hatóanyagai sem záródnak a bőrbe, így nem tudják igazán kifejteni a hatásukat. Most, hogy ezeket tudod, már számodra is egyértelművé vált, miért az egyik legalapvetőbb szempont a bőrápolásodban, hogy a bőröd védőrétege egészséges legyen!

skin-barrier-serult

A sérült védőréteg tünetei

Honnan tudod, hogy a bőröd csak alapvetően száraz, érzékeny típusú vagy a sérült hidro-lipid réteg okozza a tüneteket? Figyelj a bőröd jeleire! Az alábbiak mind a sérült védőréteg jelei lehetnek:

 • Rendszeresen hidratálod az arcbőröd, de a hatása gyorsan elillan és a bőröd újból húzódni kezd a szárazságtól? Ez egy jele lehet annak, hogy a bőröd védőrétege sérült, ugyanis a védőréteg egyik feladata, hogy a bőrbe zárja a nedvességet, sérült állapotban azonban nem tudja jól ellátni ezt a funkciót, így a hidratált állapot nem tart sokáig.
 • Piros foltok jelennek meg a bőrödön? Ha károsult a bőröd, a por, a napsugárzás, a baktériumok és szennyeződések minden formája könnyebben hozzáfér a bőr alsó rétegeihez, hiszen ilyenkor szinte védtelen a külső támadások ellen. Természetesen minden esetben igyekszik küzdeni a gyulladás és szennyeződés ellen, viszont ha nincs akadály, állandóvá válik a küzdelem, és piros, gyulladt foltok alakulnak ki a bőrödön.
 • Néhány termék felvitelekor szúró, égető érzés jelentkezik? Nyilvánvaló, hogy amikor a bőr felső rétege sérült, a bőr alsó rétegei is jobban ki vannak téve mindennek, és előfordulhat egyes terméknél, hogy mélyebbre hatolnak, mint amennyire kellene. Ilyenkor jön a kellemetlen szúró érzés a termék felvitele után.
 • Viszket a bőröd? A viszketés szintén nagyon gyakori tünet, ráadásul egy kellemetlen feszülő, száraz, érzékeny érzettel is társul.

Hogyan állítsd helyre a sérül védőréteget?

Kiegyensúlyozott táplálkozással és egy jól felépített arcápolási rutinnal helyreállíthatod bőröd természetes védekezőképességét.

 • 1
  Kerüld az olyan irritáló összetevőket, mint a denaturált alkohol, benzoil-peroxid, az SLS (Sodium Lauryl Sulfate), a szintetikus illatanyagok és színezékek!
 • 2
  Használj langyos vizet az arcmosáshoz. A túl meleg vagy túl hideg víz könnyen kiszáríthatja a bőrt.
 • 3
  Kerüld a nagyszemcséjű arcradírokat és durva sörtéjű arctisztító keféket, mivel ezek a bőr felszínén mikro-sérüléseket okozhatnak. Használj helyettük kémiai hámlasztókat (AHA, BHA, PHA), amelyek gyengédebben távolítják el az elhalt hámsejteket!
 • 4
  Erősen habzó arctisztítók és szappanok helyett válassz kíméletes lemosót! A nem megfelelő arctisztító leoldja a bőrfelszíni emulziót, ami a baktériumokkal szembeni védőpajzsot képez.
 • 5
  A retinol, AHA és BHA szuper hatásosak, de ne ess túlzásba, mert az aktív hatóanyagok túlzott használata szükségtelenül irritálhatja a bőrt. Tapasztald ki a számodra legmegfelelőbb koncentrációt és gyakoriságot!
 • 6
  Kerül a kőolajszármazékokat tartalmazó kozmetikumokat! A paukárból előállított kőolajszármazék bársonyosan puha tapintásúvá varázsolja a bőrt, azonban nem szívódik be, a bőrre kenve filmréteget képez és felborítja a hidro-lipid réteg egyensúlyát. Használata vízhiányt eredményez, mivel a bőr nem képes megfelelő bőrfelszíni emulziót termelni. Így azt tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk állapota egyre rosszabbá válik, ha nem krémezzük rendszeresen, ami könnyen "függőséghez" vezet .
 • +
  Ne feledkezz meg a fényvédelemről! Minden nap (igen, még télen is!) óvd a bőröd a káros UV sugaraktól. A napsugárzás ugyanis gyengíti a bőr védelmi funkcióját, emellett az idő előtti bőröregedésért is felelős. Használj legalább SPF 30-as, antioxidánsokban gazdag fényvédőt.

Ajánlott termékek

Az természetes ásványi anyagokban és gyógynövényekben gazdag Dr. Depp dermakozmetikumok kifejezetten az érzékeny bőr számára lettek kifejlesztve. 

Különlegességük, hogy nem a  bőrproblémák (akné, ekcéma, rosacea, stb.) tüneteinek a kezelésére fókuszálnak, hanem a probléma eredetét, vagyis a bőr legyengült védekezőképességét orvosolják. A bőr védőrétegének szakszerű ápolása a mélyebb rétegek állapotának javulását eredményezi, így automatkusan egészségesebb bőrképet eredményez.

Close Menu
All search results
×
×

Cart